Brittiskt korthår

Den Brittiska korhårs standarden efterlyser en  kompakt, välbalanserad och kraftfull katt som har bredd. 

En massiv kattkropp med brett bröstparti , korta kraftiga ben med rundade tassar, tjock svans med rundad svanstipp. Huvudet ska vara brett och runt med små öron som sitter brett isär och pekar åt sidorna, runda kinder, välutvecklad haka, öppna runda ögon, kort och rak bred näsa. Pälsen ska vara kort och tjock med mycket underull.

Detta är den största katten bland korthårsraserna.

Brittiskt Korthår finns numera i över 100 färger, exempelvis som solid (= enfärgade vita, svarta, blå, röda, creme, choklad, lila.

Brittiska korthårskatter är som vuxna stillsamma av sig. Detta gör dem väl lämpade som inomhuskatter och det egna hemmet är också den säkraste omgivningen för din Britt.  Om du arbetar mycket, är det omtänksamt att skaffa två katter, som har sällskap av varandra när du inte är hemma.  

Britten är en lågmäld katt, men det kan ändå hända att den ibland har små konversationer med sin ägare. Den kan ge intrycket av att vara lat, men du blir snart varse att den håller ett plirande öga på allt du gör. Lekar som att jaga en liten leksak är populärt och några av dem hämtar leksaken och ger den tillbaka till dig. Naturligtvis ivrigt väntande att leken ska fortsätta 🙂

Den dagliga skötseln av en Britt kräver inget mer än vanligt sunt förnuft. De lever ofta 10 – 15 år, ibland längre. Det man kan tänka på är att förse katten med kvalitetsfoder anpassat efter dess ålder livet igenom och att den alltid ska ha tillgång till färskt vatten. Det som mest kommer att krävas av dig som ägare är omtänksamhet och uppmärksamhet.

Generellt sett är hälsan hos rasen Brittiskt Korthår mycket god. Men som alla andra levande individer kan enskilda Britter drabbas av sjukdom. Även ärftliga sjukdomar har liksom på alla andra raser, konstaterats. Men på väldigt få individer i förhållande till det antal som testats.

källa: http://www.brittnet.se/brittbeskr.htm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *